Ga naar de inhoud

Dalfsen een dorp van en voor kunstenaars

Wie door het Overijsselse Dalfsen wandelt, kan zich moeilijk voorstellen dat dit dorp en omliggend gebied bruist van kunstenaars en kunstzinnigheid. Alhoewel er in het dorpscentrum nog enkele oude gebouwen uit voornamelijk de 19de eeuw staan, worden de straten toch vooral beheerst door eengezinswoningen uit de jaren 60 en later. Op straat lopen vooral nette, vriendelijke bewoners.  

Dat verandert als in mei het dorp volledig in het teken van kunst staat tijdens het jaarlijkse evenement Kunst om Dalfsen. Meer dan 45 locaties in de gemeente openen dan hun deuren voor de vele bezoekers. Op elke locatie exposeren één of meerdere kunstenaars, sommigen afkomstig uit de regio, anderen van verder gelegen plaatsen. 

Eén van de kunstenaars die dan haar deuren opent, is Fenneke Goutbeek. Tijdens het kunstweekend staat haar atelier vol met kunstwerken. Dit jaar konden bezoekers zich niet alleen vergapen aan de grote schilderwerken van Fenneke zelf, maar ook aan de glaswerken van Jan Warnaar, metalen Indonesische bootjes met glas van Jan Sickman en sieraden van Paulien Worp.

Tijdens mijn bezoek aan haar atelier is Fenneke bezig met een portrettenreeks van Indonesische vrouwen die ze meer dan levensgroot schildert op doek. “Het lijkt alsof het leven dat zij geleefd hebben, terug te zien is in die gezichten. Maar ze accepteren het leven zoals het is. Er zit geen hardheid in, en dan al die rimpels. Hoe ze kijken en hoe ze doen, het lijkt alsof ze leven per dag.”

Foto: een vol atelier tijdens Kunst om Dalfsen

Tijdens het kunstweekend geniet Fenneke, samen met haar partner Frank die musiceert, van alle bezoekers. Dit jaar bezochten op één dag meer dan 1000 mensen hun atelier. Op zich zijn ze bezoekers gewend, want ze verhuren ook twee kamers in hun huis als B&B. Het bijzondere is wel dat de gasten gebruik mogen maken van het atelier.

Ongeveer vijf jaar geleden wilde ik zo graag met mijn kunst bezig zijn, maar dan op een andere plek. Ik wilde gewoon met mezelf zijn, daar slapen en werken. Ik ben toen in Nieuwolda terecht gekomen, want daar was iemand die een atelier en B&B had. En dat was de enige die ik in Nederland heb kunnen vinden. Toen dacht ik, als dat de enige is in Nederland, dan zal er vast wel behoefte zijn aan nog zo’n plek.” Inmiddels ontvangen Fenneke en Frank jaarlijks een behoorlijk aantal gasten, waarvan sommigen jaarlijks terugkeren.  

Op de vraag of ze het niet erg vindt om haar atelier te delen met gasten, antwoord ze overtuigend. “Nee, ik houd er heel erg van om mensen te laten genieten van wat hier is en hen enthousiast te maken voor krijt of voor de plek. Ik ben van beroep docent, dus het past bij mij om mensen te laten genieten en leren. Je zou kunnen zeggen dat ik te weinig kunstenaar ben om hier in het atelier continu met mezelf bezig te zijn.” 

Foto: in gesprek met Fenneke Goutbeek

En zoals Fenneke zijn er nog verschillende andere kunstenaars in Dalfsen die hun atelier niet alleen openstellen tijdens Kunst om Dalfsen, maar het gehele jaar door. Of het nu gaat om cursussen of aanbieden van lunches. Het is duidelijk dat de kunstenaars hier ervan genieten om hun passie te delen met anderen. Fenneke is daar slechts één voorbeeld van.

Dus volgend jaar mei, als Covid-19 geen spelbreker wordt, naar Dalfsen voor een weekendje kunst. Voor meer informatie over het evenement bezoek de website kunstomdalfsen.nl en wil je logeren bij Fenneke, ga dan naar hun website B&B Atelier voor meer informatie.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Steunfonds Freelance journalisten