Ga naar de inhoud

Het project

In 2020 zijn wij, Heleen Westerman en Milton Kam, begonnen aan een langzamer dan langzame wandeling van Kampen naar Moskou via oude handelswegen. Onderweg verzamelen we verhalen over internationale connecties die we verwerken in sfeervolle afleveringen.

We volgen de oude handelsroute die liep van Kampen naar Westfalen in Duitsland. Een route die grotendeels over en langs de Vecht in Overijssel gaat. In Bentheim zal de overstap worden gemaakt naar de Via Regia, een trans-Europese handelsroute die vanaf de Middeleeuwen West- en Oost-Europa met elkaar verbond.

In elke aflevering wordt aan de hand van tastbare voorwerpen en gebouwen historische verhalen naar het heden gebracht. We interviewen lokale vrijwilligers, ondernemers en bewoners en creëeren inspirerende sfeerbeelden van de plaatsen die we bezoeken.

Ons doel is om te laten zien dat geen enkele plaats of regio op zichzelf staat, maar in het heden en verleden is verbonden met de wereld om zich heen.

Echte lokale verhalen

Daar waar elke andere reisserie binnen één aflevering honderden kilometers aflegt, bewandelen wij maximaal 20 kilometer per aflevering. Hierdoor is er genoeg tijd om stil te staan bij échte lokale verhalen. Ook laten we zien dat elk dorp en elke streek een rijke geschiedenis kent die het waard is om verteld te worden.

De makers

Van Kampen naar Moskou is gecreëerd door Heleen Westerman Communicatie en Advies en Milton Kam Cinematography. Samen nemen ze alle taken op zich voor het maken van de afleveringen. Milton Kam werkt al 30 jaar als cameraman voor diverse film- en televisieproducties, voornamelijk in het buitenland en soms ook in Nederland. Hij is verantwoordelijk voor beeld, en dus ook de edit. Heleen Westerman werkte in het verleden als docent en projectmanager voordat zij in 2017 definitief koos voor het schrijversvak. Ingewikkelde verhalen toegankelijk maken is haar passie. Zij neemt de productie, research en presentatie op zich.

Toekomst

Behalve op YouTube worden de afleveringen per najaar 2021 ook via de kabel uitgezonden op Vechtdal TV. Het maken van de historische reisdocumentaire-serie begon als een passieproject van de makers. Gezien de enthousiaste reacties in lokale media, van lokale bewoners en organisaties, zijn ze doorgegaan en hebben in 2023 subsidie ontvangen voor het maken van 3 afleveringen. Nu dat deze serie is geëindigd, zijn de makers druk bezig met voorbereidingen voor een nieuwe historische reisdocu door Overijssel.

Bekijk alle afleveringen van de historische reisdocumentaire-serie hier: Van Kampen naar Moskou.